Владимир Путин постигна категорична победа на президентските избори в Русия, на

...
Владимир Путин постигна категорична победа на президентските избори в Русия, на
Коментари Харесай

Четвърт век на власт: Ключови моменти от управлението на Владимир Путин

Владимир Путин постигна категорична победа на президентските избори в Русия, на които нямаше действителна конкуренция, и завоюва нов 6-годишен мандат отпред на страната. Ако го изкара до дъно, той ще задмине Йосиф Сталин и ще стане най-дълго управлявалият съветски водач за последните 200 години.

Ето хронологията на някои основни събития от ръководството на сегашния собственик на Кремъл.

Приемник на Елцин (1999 г.)

През август 1999 година първият президент на Русия след разпадането на Съветския съюз Борис Елцин назначава за министър-председател малко прочут някогашен началник на Федералната работа за сигурност (бившата КГБ). По-малко от пет месеца по-късно, измъчен от алкохолизъм и заболявания, Елцин подава оставка. Путин го наследява първо като изпълняващ длъжността президент, а по-късно като излъчен на избори водач след гласоподаване през март 2000 година

Потъването на " Курск " (2000 г.)

През август 2000 година, няколко месеца след идването му на власт, нуклеарната подводница " Курск " потъва случайно в Северния ледовит океан. Торпедо на борда ѝ по някаква причина се взривява и провокира детонация, която раздира корпуса на подводния съд и го изпраща на дъното на океана дружно с целия му екипаж. Докато 118-те души на борда са хванати в капан, Путин не прекъсва ваканцията си в своята лятна резиденция в Сочи и се появява цели четири дни по-късно с уверението, че обстановката е под надзор. Когато съветските управляващи най-накрая се срещат със фамилиите на жертвите, майката на един от моряците се разкрещява яростно и ѝ е сложена инжекция с упойващо вещество. Жената се строполява на земята пред телевизионните камери и фрагментите обикалят света, напомня Агенция Франс Прес.

Русия в началото отхвърля предложенията за интернационална помощ. Според Катрин Белтън, някогашна репортерка на в. " Файненшъл Таймс " в Москва и авторка на книгата " Хората на Путин ", съветският президент се е страхувал от разкриването на секрети за положението на своя нуклеарен флот и по тази причина не е желал други страни да оказват помощ за издирването на плавателния съд.

Когато в последна сметка Москва приема задграничната помощ, към този момент е късно - моряците са мъртви. Имиджът на Путин е очернен, отбелязва Агенция Франс Прес.

Заложническата рецесия в театъра " Дубровка " (2002 г.)

Вечерта на 23 октомври 2002 година минимум четиридесет въоръжени чеченски бойци нахлуват в театралния център " Дубровка " в предградие на Москва, стреляйки с автомати във въздуха, до момента в който на сцената се играе известен нов съветски мюзикъл – " Норд Ост " пред близо деветстотин души аудитория. Чеченците опасват цялата постройка с мрежа от експлозиви, а някои от похитителите – дами, известни като „ черни вдовици “, носят колани с експлозиви и се разполагат измежду ужасената аудитория в залата, отцепена от нападателите.

Заложническата драма продължава през идващите три дни. Чеченските бойци упорстват за преустановяване на войната на Русия в Чечения, която продължава без спиране още от бомбените атентати в жилищни блокове в Москва през 1999 година, които съгласно Белтън катализират по това време възхода на Путин към властта.

Руските служби за сигурност най-сетне минават към деяние тъкмо преди разсъмване на 26 октомври. За да се попречи на похитителите да взривят експлозивите, през вентилационната система на театъра в залата е пуснат газ. Тогава, наред с похитителите, умират доста от заложниците. Службите за незабавна помощ се оказват неподготвени да оказват помощ на тези, които съумяват да излязат, защото съгласно съветския в. " Комерсант " множеството от колите за спешна помощ са оборудвани със средства за лекуване на травматични рани, а не за следствията от газ. До края на идващия ден броят на починалите измежду заложниците доближи минимум 115, като единствено двама умират при пукотевица, оповестява ден след края на заложническата рецесия американският в. " Вашингтон Пост ".

Кървавата баня в учебно заведение в Беслан (2004 г.)

На първия образователен ден на 1 септември 2004 година група въоръжени чеченци атакуват учебно заведение в град Беслан в съветската част на Кавказ. Повече от 1000 души са държани като заложници в продължение  на 50 часа при непоносими условия. В публикация на в. " Москоу Таймс ", представена в книгата на Белтън, се споделя по какъв начин децата се молят на похитителите да им разрешат да пият урината си и изяждат цветята, които са донесли за учителките си.

Заложническата драма завършва с кървава баня - 330 починали, от които 186 деца. Много от заложниците изгарят живи при провокирания от две детонации с непостоянен генезис пожар във физкултурния салон, а други, които се опиват да избягат от учебното заведение, са убити при пресечен огън сред специфичните елементи и терористите, употребявали хора за жив щит, се споделя в публикация на в. " Ню Йорк Таймс ", написана година след тези събития.

Въпреки двата трагични случая Путин, зает от 1999 година във Втората война в Чечения, продължава да се застъпва за твърдия метод против бунтовниците сепаратисти и ислямистите - неотстъпчивост, която подхранва известността му, отбелязва Агенция Франс Прес. При все това съветският президент споделя, че Беслан ще остане за него " персонална болежка ", която ще изпитва " до живот ".

Втори мандат и стягане на хватката - Ходорковски, Политковска, Литвиненко (2004-2006 г.)

През 2004 година Путин встъпва във втория си президентски мандат.

Един от ранните признаци, че Путинова Русия е поела пътя към авторитаризма, е, когато най-богатия руснак Михаил Ходорковски е отхвърлен от поста основен изпълнителен шеф на петролния колос " Юкос " и е вкаран в пандиза през 2005 година по обвинявания, включващи данъчни измами. Това написа в книгата си " Епохата на автократите " Гидиън Рахман, основен колумнист в рубриката за външни работи на в. " Файненшъл Таймс ".

През 2006 година убийството на проверяващата журналистка Анна Политковска и смъртоносното отравяне на някогашния съветски разузнавач Александър Литвиненко в Лондон провокират възмущението на Запада. Четиридесет и осем годишната Политковска е простреляна два пъти в гърдите, един път в рамото и един път в главата, когато се прибира в дома си в Москва измежду бял ден на 7 октомври 2006 година, рождения ден на Путин. Журналистката от вестник " Новая газета " си печели доста врагове, в това число в Кремъл, като написа остри публикации, в които разкрива корупцията в Русия и нарушаванията на човешките права в обхванатия от принуждение район Чечения. Литвиненко, получил английско поданство и трансформирал се в гневен критик на Кремъл, умира месец по-късно, откакто пие токсичен с полоний-210 - необичаен радиоактивен изотоп - чай в лондонски хотел, напомня Ройтерс. Кремъл отхвърля да има нещо общо и с двата случая.

Речта на Мюнхенската конференция по сигурността (2007 г.)

След като Путин изненадва с изявлението си от 2005 година, че разпадането на Съветския съюз е " най-голямата геополитическа злополука на века ", две години по-късно той шокира Запада с емблематичната си тирада на Мюнхенската конференция по сигурността. Това е най-видният конгрес на военния и външнополитическия хайлайф на Запада и в залата, където Путин приказва, седят тогава немската канцлерка Ангела Меркел, министърът на защитата на Съединени американски щати Робърт Гейтс и сенатор Джон Маккейн, който на идната година става претендент на Републиканската партия за президент на Съединени американски щати. Речта, която Путин произнася през 2007 година, е непосредствено предизвикателство към Запада и израз на леден яд, написа в книгата си Гидиън Рахман. Той упреква Съединените щати в " съвсем необуздана свръхупотреба на мощ – военна мощ –  в интернационалните връзки " в това, че " хвърлят света в бездната на спорове ". Руският президент предизвестява Запада, че има намерение да се бори против ръководения от Съединени американски щати международен ред.

Година по-късно, през август 2008 година, до момента в който вниманието на света е ориентирано към Олимпиадата в Пекин, Русия нахлува с войски в Грузия и открива цялостен надзор върху сепаратистките райони Южна Осетия и Абхазия, които съставляват една пета от територията на страната. Според редица анализатори нерешителният отговор на Запада на нашествието в Грузия окрилява Путин да подреди нахлуването в Украйна през февруари 2022 година

Протести против завръщането на Путин на президентския пост (2011-2012)

Когато доближава границата от конституционните два поредни мандата в Кремъл, Путин поверява президентството на Дмитрий Медведев и става министър-председател, само че на процедура остава политически водач на страната.

На 10 декември 2011 година десетки хиляди протестиращи, носещи плакати, призоваващи за " Русия без Путин ", излизат на най-големия митинг след рухването на Съветския съюз, с цел да изискат завършек на неговия режим. Най-непосредственият мотив за демонстрацията са всеобщите изборни измами, разкрити по време на парламентарните избори предната седмица. Но зад виковете от яд поради вота се крие доста по-дълбоко неодобрение - хората се усещаха излъгани от завръщането на Путин на власт, написа в книгата си Катрин Белтън.

Путин е избран отново през март 2012 година и стартира нов президентски мандат, който към този момент е шестгодишен според конституционните промени, въведени от него. Протестите на десетки хиляди хора преди вота и в навечерието на встъпването му в служба довеждат до приемането на закони, които стягат наказванията за неразрешени политически митинги.

Намеса във войната в Сирия и убийството на Борис Немцов (2015)

Русия стартира да нанася въздушни удари в Сирия през 2015 година, които съгласно Путин са нужни за унищожаването на терористични групи. Тези дейности оказват помощ на сирийския президент Башар Асад, дълготраен съдружник на Путин, да остане на власт. Тази военна намеса съгласно анализатори е победа на съветския президент против Запада, който по това време поддържа сирийските бунтовници.

През същата година Борис Немцов, изтъкнат представител на опозицията в Русия, е убит на мост наоколо до Кремъл. Асошиейтед Прес отбелязва, че преди гибелта си Немцов е работил по отчет за съветските бойци в Източна Украйна.

Анексирането на Крим (2014)

Началото на 2014 година предлага ярки контрасти - през февруари Зимните олимпийски игри в Сочи, които костват 50 милиарда $, придават на Русия облик на съвременна суперсила. Месец по-късно обаче Путин анексира Кримския полуостров от Украйна в отговор на свалянето на подкрепяния от Русия водач по време на революцията на Майдана в Киев. Анексията е последвана от експлоадирането на войната в Донбас сред украинската войска и проруските сепаратисти, открили надзор върху елементи от Донецка и Луганска област в Източна Украйна. Тогава Западът постанова за пръв път стопански и финансови наказания в отговор на съветските дейности.

Покушението против Сергей Скрипал (2018)

Сергей Скрипал, някогашен съветски боен и двоен сътрудник на английските разследващи служби, става обект на нападение в британския град Солсбъри на 4 март 2018 година. Сергей и щерка му Юлия Скрипал са отровени с невропаралитичното вещество " Новичок ", създадено в Съветския съюз. Двамата прекарват няколко седмици в болница в сериозно положение, само че оцеляват. Британското държавно управление упреква Русия в опит за ликвидиране и афишира серия от наказателни ограничения против нея, в това число експулсиране на дипломати. Изводите от следствието на Обединеното кралство са подкрепени от още 28 страни и също те експулсират съветски дипломати. Общо невижданите 153 съветски дипломати са оповестени за личност нон грата до края на март. Русия отхвърля обвиняванията, експулсира на собствен ред непознати дипломати и упреква Англия за отравянето.

Нахлуването в Украйна (2022)

След осемгодишни боеве сред сепаратистите и украинските сили в Донбас, през февруари 2022 година Русия стартира пълномащабно навлизане в Украйна и анексира четири района на страната, които преди този момент отчасти е окупирала. Путин назовава това " специфична военна интервенция ", целяща да спре по думите му " геноцида " против рускоезичното население в Донбас. Украйна отблъсква първичното съветско нахлуване от север и североизток към столицата Киев, а след това украинските сили, подкрепени от западните оръжейни доставки, започнаха контранастъпление към източната и южната част на страната, само че не съумяха да отвоюват тези територии. Съединени американски щати, Европейският съюз и техните съдружници дават отговор с редица наказания, ориентирани против съветските промишлености и финансови принадлежности, осигуряващи средства за войната против Украйна.

Бунтът на Пригожин (2023)

Лидерът на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, който упреква съветските управляващи, че отхвърлят муниции и поддръжка на бойците му в Украйна, подвига протест, при което войските му поемат контрола над боен щаб в южната част на Русия и се насочват към Москва. Бунтът завършва на идващия ден, когато с посредничеството на Беларус Пригожин подрежда на войските си да спрат похода към Москва. Този епизод обаче подкопава имиджа и престижа на Путин, отбелязва АП. Пригожин умира тъкмо два месеца по-късно в мистериозна самолетна злополука. Кремъл отхвърля да е виновен за случая. Много от бойците на " Вагнер " след това са интегрирани в съветската войска или други структури.

Смъртта на Навални (2024)

Опозиционният водач и деятел за битка с корупцията Алексей Навални притегля вниманието на интернационалната общност с острите си рецензии против съветското държавно управление и неговото управление, по-специално против президента Владимир Путин.

През август 2020 година Навални припада по време на полет от сибирския град Томск до Москва. Самолетът прави спешно кацане в Омск, където Навални е приет в болница в кома. В последна сметка Навални е превозен със аероплан до Германия за лекуване в берлинската болница " Шарите ", където постепенно се възвръща от отравянето. Последвалите медицински прегледи удостоверяват, че Навални е токсичен с " Новичок ".

Навални се завръща в Русия през януари 2021 година и е задържан още на летището. Той умира тази година в съветска наказателна колония, където излежава дълга присъда по обвинявания, които съгласно съдружниците му и съгласно Запада са политически стимулирани. Смъртта на Навални провокира отвращение и наказание от страна на водачи от целия свят, които приканват за задълбочено следствие на гибелта му и за заблуждение под отговорност на отговорните. 

Вижте във видеото горе: Победата на Путин с над 80%: Как резултатите от изборите в Русия ще повлияят на България и света?

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР